Eroahdistuksella on vakavat seuraukset

Eroahdistuksella on vakavat seuraukset

Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan eroahdistus syndroomasta eli SDS:tä ja yksinolo-ongelmista kärsiviä koiria on jopa 20-40% koirista.

Eroahdistuksen ja yksinolo-ongelmien kohde on usein ihminen. Kyse on koiran kokonaisvaltaisen turvallisuuden tunteen heikkenemisestä, rutiinien puutteista tai/sekä väärän mielentilan palkkaamisesta. Vanhemmalla koiralla ongelmaa voi aiheuttaa myös Alzheimer. Käytä koirasi aina lääkärissä, jos ongelmat alkavat yhtäkkiä.

Oireet

Eroahdistuksen ja yksinolo-ongelmien oireita on levoton käyttäytyminen, ruoan varastaminen, ulospääsyteiden tuhoaminen, pakenemisyritykset, ulvominen ja haukkuminen, runsas kuolaaminen, oksentaminen, ruokahaluttomuus, virtsaaminen sisälle sekä liiallinen kiintymyssuhde ihmiseen. Pelko koiralla on alkukantainen tila, joka on auttanut sitä selviytymään.

Eroahdistuksen ja yksinolo-ongelmien seuraus koiran terveydessä

Ongelmakäyttäytymisestä on aina haittaa koiralle, koiran yrittäessä sopeutua ympäristöönsä. Pelko on haitallinen, hyvin voimakas ja raskas koettelemus. On erityisen tärkeää, ettei yksinoloa pelkäävää koiraa altisteta turhaan pelkotilaan. Pelko ja paniikki johtaa stressitilaan. Stressitilan muuttuessa krooniseksi koiran leikkisyys vähenee, erilaiset rauhastoiminnot sekä immuunitaso heikkenee ja saattaa muodostua vatsahaavoja. Pelko lisääntyy altistumisen kautta, joka johtaa siihen, että koira voi satuttaa itseään tai aiheuttaa vaaratilanteita itselleen. Koiran kärsiessä kovasti yksinolemisesta kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen ja joskus sopiva lääkitys on tarpeen harjoituksen tueksi. Lievemmissä tapauksissa voi koittaa harjoitella ja totuttaa koiraa vähitellen yksinoloon.

Päivähoidon hyöty eroahdistus -ja yksinolo-ongelma -harjoitusten lisänä

Ennen kuin yksinoloharjoitukset alkavat tuottamaan tulosta ei koiraa saisi altistaa pelolle eikä stressille entisestään. Pelko vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ja negatiivisesti terveyteen, koiran mieleen ja kehoon vaikeuttaen näin yksinolemisen harjoittelun etenemistä.

Päivähoidossa ollessa koiran ei tarvitse altistua yksinjäämisestä johtuvaan pelkotilaan. Eroahdistusta pystytään lieventämään sekä hillitsemään, jolloin koira ei pura turhautumistaan haukkumalla tai tuhoamalla esineitä yksin kotona. Koiralla on hoidossa ihminen lähellä. Joidenkin eroahdistuksesta ja yksinolo-ongelmista kärsivien korien tilanteeseen helpoittaa jo pelkästään muiden koirien läsnäolo, niin että ihmisen perään kaipaaminen vähenee. Päivähoidossa koirat virikkeellistyvät ja saavat sosiaalisia kokemuksia muiden koirien kanssa, joka tuo onnistumisen tunteita koiralle, joka taas vähentää stressiä sekä lisää mielihyvähormonia, joka näkyy yleensä yksinolokäyttäytymisessä. Koiran ollessa päivät päivähoidossa, ei omistajan myöskään tarvitse miettiä koiran mahdollisia remppa- tai askarteluhommia tai haukkuuko koira häiriten naapurirauhaa.

Koiran yksinolemiseen vaikuttaa myös koiran hyvinvointiasiat. Oloa saadaan helpotettua ravintovirikkeillä, miellyttävällä fyysisellä ympäristöllä mm. äänet, valot ja hajut. Koira tarvitsee riittävästi lepoa jopa 12-16h vuorokaudessa. Siksi on hyvä pitää huoli siitä, että koiralla on mahdollisuus nukkua pimeässä ja täysin omaan rauhaan vetäytyneenä. On hyvä olla riittävästi erilaisia nukkumapaikkoja ympäri kotia. Nukkumapaikan vaihto noin tunnin välein kuuluu koiran lajityypilliseen käyttäytymiseen. Toistuvilla rutiineilla helpotamme koiran oloa, koira pystyessä ennakoimaan tilanteita. Riittävä liikunta ja ulkoilu kuin myös leporutiinit ovat tärkeitä. Hellyydenpuute heijastuu yksinoloon, mutta myös liika huomio ja yhdessä olo voi hankaloittaa erossa olemista. Koiran stressaavaa olotilaa saa myös helpotettua tekemällä sen kanssa passiivia asioita kuten esimerkiksi kirjan lukeminen, telkkarin katsominen tai muu rauhallinen tekeminen missä itse olet mahdollisimman rentoutuneessa tilassa.

Jos koirasi kärsii eroahdistuksesta tai yksinolemisesta

Varaa aika tutustumiskäyntiin missä käymme läpi koirakohtaisesti hoidontarpeen yksinoloharjoitusten rinnalle.

Tue meitä seuraamalla ja tykkäämällä: